1 травня 2024 року на базі Одеського національного технологічного університету був організований круглий стіл щодо перспектив підготовки кадрів з підприємництва та готельно-ресторанної справи. Від Луцького національного технічного університету були долучені гарант ОП Готельно-ресторанна справа доцент Оксана Громик та гарант ОП Підприємництво та бізнес-адміністрування професор Оксана Полінкевич.
Під час круглого столу провели аналіз та обговорили стан, задачі і проблеми підготовки фахівців для готельно-ресторанного бізнесу, підприємництва, визначили актуальні та інноваційні вектори удосконалення моделей та методів формування у здобувачів ключових і професійних компетенцій.
В рамках круглого столу за участю представників наукової, викладацької спільноти, провідних фахівців бізнесу передбачається обговорення та дискусія з питань:
1. Запити бізнесу та нормативно-законодавче регулювання в підготовці кадрів для сфери гостинності - точки дотику та розбіжності.
Стан готельно-ресторанного бізнесу в регіонах України. Кадровий голод та запит від бізнесу до компетентностей випускників вишів.
Нормативно-правове регулювання та підтримка держави в питанні підготовки фахівців для готельно-ресторанної індустрії.
2. Сучасна трансформація освітньої моделі підготовки фахівців.
Зміна назви спеціальності 241 - крок до гармонізації з міжнародними стандартами, чи призведе це до підвищення якості освіти та до прогресу національної готельно-ресторанної сфери.
Освітня модель підготовки фахівців готельно-ресторанної справи: Європейський досвід.
3. Нові правила вступу на спеціальність 241 в 2024 році. Виклик основним принципам навчання у вищій школі.
Особливості вступу на основі повної загальної середньої освіти (ПСЗО) та на базі молодшого бакалавра (НРК5 відповідно Національної рамки кваліфікацій).
Зміни умов вступу в магістратуру на основі бакалавра (НРК6).
Зміст тестів загальної навчальної компетентності (ТЗНК), які ОК формують такі компетентності.
Зміст програм єдиного фахового вступного випробування (ЄФВ), відсутність програми готельно-ресторанного спрямування, порушення принципу системності і логічної послідовності навчання.
4. Зміст освітньо-професійної програми, навчальні плани спеціальності 241 "Готельно-ресторанна справа" рівня "бакалавр" та "магістр".
Зміст ОПП в ОНТУ, хронологія змін змісту ОПП з 2020 року у відповідь на вимоги часу.
Під час дискусії Ольга Ніколайчук, завідувач кафедри технологій в ресторанному господарстві, готельно-ресторанної справи та підприємництва поділилася досвідом організації навчального процесу на спеціальності 076 Підприємництво та торгівля за бакалаврським та магістерським рівнем вищої освіти та особливості її реалізації у Донецькому національному університеті економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського. Провела паралелі з підготовки фахівців у Готельно-ресторанній справі та Підприємництві та торгівлі.
В обговоренні Оксана Полінкевич, завідувач кафедри підприємництва, торгівлі та логістики поділилася досвідом викладання на ОП Підприємництво та бізнес-адміністрування за другим (магістерським) рівнем вищої освіти, особливостями вступу на цю ОП, освітніми компонентами та перспективами працевлаштування випускників.
Завідувач кафедри підприємництва, торгівлі та логістики Оксана Полінкевич